Precies op het juiste moment op de juiste plek!

Ken je het gevoel ergens precies op het juiste moment op de juiste plek te zijn? Ik heb dit gevoel nu , hier in het zuiden van Afrika, in Kaapstad. Ik ben nu ruim twee weken hier, in deze prachtige maar ook  heftige stad vol contrasten. Vol schoonheid, verschrikking, vol rijkdom, vol armoede, vol leed, vol mogelijkheden, vol machteloosheid. Na maanden van voorbereiding, schrijf en brainstormsessies is het eindelijk zo ver. De Ubuntu Academy wordt stapje voor stapje in de wereld gezet. Ik voel aan alles dat de tijd rijp is voor deze volgende stap en dat wij als Ubuntu team Kaapstad uitgerust zijn met de juiste competenties om deze stap te kunnen maken. Wat ons drijft is het verlangen het verschil te kunnen maken in de levens van een generatie jongeren die geen enkel toekomstperspectief heeft, maar boordevol talent zit.

In deze eerste fase ligt de focus geheel op onderzoek en ontwikkeling. We willen zo goed mogelijk voorbereidt zijn voor we met de jongeren aan de slag gaan over een paar maanden. We zijn aan het onderzoeken wat er allemaal gebeurd op het gebied van community projecten, op het gebied van youth empowerment op een constructieve en duurzame manier. Wat wordt er al gedaan? Bij welke initiatieven kunnen we aanhaken? Waar is behoefte aan en hoe kunnen wij als Ubuntu daar een rol in spelen? Hoe kunnen we krachten bundelen? We spreken veel met lokale ngo’s, zowel de grote als de kleine, kunstenaars, community leiders, gemeente, overheid, ondernemers, enz.  We zijn bezig om samen met onze stakeholders de begin situatie zo goed en helder mogelijk in kaart te brengen. Op die manier kunnen we ook helder communiceren wat de effecten van ons project zullen zijn achteraf.

De Ubuntu Academy is een levensschool voor risico jongeren die door welke reden dan ook nauwelijks of geen kansen hebben om iets van hun leven te maken. We willen er voor te zorgen dat zoveel mogelijk risico jongeren de kans krijgen om boven zichzelf en hun uitzichtloze situatie uit te stijgen. Lokale Ubuntu coaches begeleiden de jongeren in hun leerproces van de straat naar zelfredzaamheid. De Ubuntu coaches zijn theatermakers, filmmakers, designers, dansers, regisseurs, community leiders, ondernemers, muzikanten, etc. Hoofdoel van de Ubuntu coaches is het op een positieve manier beinvloeden van de mind-set van de jongeren. Jongeren te empoweren, ze laten ervaren hoeveel kracht en potentie ze in zich hebben en tastbaar maken hoe ze hun talenten en kwaliteiten kunnen aanwenden om dingen voor elkaar te krijgen in de echte wereld. De Ubuntu Academy richt zich op talentontwikkeling, leiderschap en ondernemerschap. Jongeren die de Ubuntu Academy doorlopen hebben stromen door naar een beroepsopleiding, krijgen een baan of zetten hun eigen onderneming op.

Waar ik heel erg blij van wordt is dat alle mensen met wie we spreken, van lokale ngo’s, beginnen te glunderen als ze horen over de Ubuntu Academy. Ze benadrukken dat het bijzonder vinden dat we middels performing art, film, design en nieuwe media (precies wat de jongeren aanspreekt) ons richten op zelfredzaamheid, leiderschap en ondernemerschap (precies wat hun jongeren nodig hebben).

Coaches en trainers uit het werkveld geven aan dat ze heel graag betrokken willen worden bij de Ubuntu Academy omdat ze geloven dat we op een duurzame en vernieuwende manier het verschil kunnen maken in de levens van deze jongeren. Ze zien het als een uitdaging om jongeren te begeleiden in hun proces van van dependency naar inter-dependcy. Wat onafhankelijkheid is een illusie zo zei laats iemand. Niemand is onafhankelijk, iedereen heeft mensen nodig die hem of haar steunen op welke manier dan ook. We zijn nu eenmaal op elkaar aangewezen, we wonen nu eenmaal samen op deze aarde.

Ik heb het over krachtige, mooie en kwetsbare mensen die zelf van heel ver zijn gekomen, maar door vertrouwen, steun en geduld van andere mensen in staat zijn geweest om boven hun situatie uit te stijgen. Mensen die geloven in een mooiere, eerlijkere, meer rechtvaardigere wereld waarin jonge mensen in staat zijn om voor zichzelf en hun rechten op te komen en waarin het steeds minder nodig wordt om voor jezelf op te komen, omdat anderen dat voor je doen. Omdat we samen allemaal hetzelfde doel hebben, een gelukkig en vervullend leven. Ik wens dat mensen waar ook ter wereld, hoe arm of rijk ook, gaan herkennen dat wij die ander zijn, dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat als we gelukkig willen zijn we een ander gelukkig kunnen maken en alle geluk van de wereld naar ons toestroomt.

Liefs Renske

Advertisements

2 thoughts on “Precies op het juiste moment op de juiste plek!

 1. Lieve Renske,
  Wat een prachtige krachtige bewoordingen voor de waarheid! Gewoon de waarheid van alle dag!
  Niemand is een eiland, niemand is in staat zonder de liefde, het respect, de empowerment, de zorg, het vertrouwen, het geduld, en de positieve ondersteunende feedback van de ander werkelijk te Leven!!!
  Want we zijn elkaars spiegels, daardoor leren we, groeien we, en ontwikkelen wij ons!!
  Soms lijken het alleen maar woordjes uit de Happiness of zo, maar de praktijk van elke dag laat de effecten zien. Zowel de negatieve als de positieve.
  De keuze ligt bij de mens zelf…lastig, uitdagend, bijna onmogelijk soms en toch…het enige echte dat er werkelijk toe doet en het verschil maakt.
  Wat we doen schijnt niet hetgeen te zijn dat er toe doet…Dat we het doen…daar draait het om!!!
  Veel liefde en respect,
  Letty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s